Familien Heise

Familien Heise

Familien Heise i udlandet.

Denne blog er vores livlinie til familie og venner. Den blev oprindelig lavet da vi rejste til Kenya i 2007. Nu lever den videre og kommer til at berette om stort og småt om vores liv i Accra, Ghana. Den dække 3 år fra Bangladesh samt 2½ fra Kenya. Den kvikke læser vi opdage et hul i tidslinjen, som dækker 8-10 måneders ophold i Danmark fra Oktober 2009 til August 2010.

Den politiske udvikling i Bangladesh

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Tuesday, March 05 2013 16:33:31
 

Nogle har måske set i medierne, at bølgerne politisk går højt i Bangladesh for tiden. Ikke bare politisk men og fysisk er der blev gået til den. Dagens dødstal har vist rundet de 20.

Historien er lang og snørklet, men skal forsøge mit bedste for at gøre den forståelig. Husk, dette bygger på min ydmyg forståelse af et ualmindeligt kompleks set-up!

Bangladesh fik uafhængighed fra Pakistan i 1971, hvor Staten Bangladesh blevet dannet (desh betyder i øvrigt land på sproget Bangla). Uafhængigheden kom ikke uden kamp og man anslår at 3 mio mennesker mistede livet dengang. Den politiske scene har siden da været indtaget af to familier, som er overhoved for hvert deres politiske parti. Pt er der kvindelige ledere for begge partier. Awarmi League som pt har regeringsmagten og BNP, som lige nu er i opposition. Hertil har vi partiet Jamaat, som har deres rødder i Islam. Husk Bangaldesh har 90% muslimer, men er ikke underlagt Sharia lovgivning osv, så alt i alt et meget moderat muslimsk land.

Tilbage i 1971 var ledende folk af Jamaat nogle skidte “fyre” som slog ihjel og i det hele taget ikke var klassen sødeste børn. Derfor har den siddende regering anklaget dem for diverse ulovligheder i en International Criminal Trial. For nylig faldt den første dom, livstids fængsel. Til alles overraskelse blev det starten på et oprør, som ingen havde set komme. Med unge bloggere i spidsen blev der dannet en bevægelse, som lavede en fredelig sit-down demonstration inde mit i byen Shahbagh. Og der har folk siddet de sidste mange uger, fredeligt som protest. Man anslår der har været op mod 500.000 mennesker der. Men det interessante er, at deres krav lyder på ikke livstid, men dødsdom. For som alle ved, så er Jamaat i ledtog med BNP. Vinder de det valg, der skal komme i løbet af det næste år, ja så er disse mænd på fri fod hvis BNP vinder (hvilket man formoder, traditionen tro, så skiftes magten ved hvert valg).

Personligt går jeg bestemt ikke ind for dødsstraf, men jeg kan godt se det dilemma man sidder i, hvis folk skal have følelsen af retfærdighed.

Til at kryde situationen, så blev en af bloggerne bag demonstrationen dræbt for et par uger siden, formentlig af tilhængere af Jamaat.

I starten var det folk fra alle lag i samfundet der deltog i Shahbagh. Men nu er det blevet vendt til, at det er regeringspro folk der demonstrerer. Siden starten er endnu en Jamaat leder blevet dømt til døden, og den første sag er blevet anket med krav om dødsdom (at muligheden for at anke ikke var tilstede før Shahbagh fortæller jo at alt er til salg). Og dette er et af argumenterne fra Jamaat, at folk bliver uskyldigt dømt.

Korte af det lange er, at der nu er kampe med Jamaat og BNP tilhængere på den ene side og Awami League støttet af politiet på den anden side. Et af de “våben” der bruges ofte hernede er, at man kan kalde Hartal, dvs forbyde kørsel på vejene af bil, busser osv. I praksis lammer det byen, da folk har umådeligt svært ved at komme på arbejde. Normalt kaldes en hartal fra Dawn to Dusk, dvs fra 06-18. Men i skrivende stund har vi en 48 timers hartal fra søndag morgen til mandag aften kaldt af Jamaat. Hertil en hartal tirsdag kaldt af BNP. Vover folk sig alligevel ud, så er det med livet som indsats i visse områder.

For os betyder det, at børnene f.eks. Ikke kommer i skole, da vi ikke vil have dem ud og køre på vejene. For mine lokale kollegaer betyder det også, at det er svært at komme frem og tilbage på arbejde, da de ofte bor langt væk, og skal igennem områder, hvor der er kampe.

Hvad fremtiden bringer er svært at sige, kan lige nu godt sidde med en følelse af, at det her kun er begyndelsen vi er vidner til.

Nogle af de ting der er sket over weekenden er dybt deprimerende. Således har flere hindu familier fået brændt deres hjem af, af den grund at de ikke er muslimer. Ingen tvivl om, at de moderate muslimer frygter at Jamaat får overtaget og indfører en fundamentalistisk muslimsk stat. Således har en del af den seneste argumentation overfor folk på Shahbagh også været, at de er ateister.

Det skal afslutningsmæssigt siges, at vi som udlændinge ikke er i risiko som sådan. Selvfølgelig hvis vi vælger at bevæge os ned i de områder, hvor der traditionelt er kampe, men det kan man jo bare lade være med!

For Bangladesh som land er det en interessant men også kritisk udvikling vi står overfor.

  • Comments(2)//www.familienheise.dk/#post670