Familien Heise

Familien Heise

Familien Heise i udlandet.

Denne blog er vores livlinie til familie og venner. Den blev oprindelig lavet da vi rejste til Kenya i 2007. Nu lever den videre og kommer til at berette om stort og småt om vores liv i Accra, Ghana. Den dække 3 år fra Bangladesh samt 2½ fra Kenya. Den kvikke læser vi opdage et hul i tidslinjen, som dækker 8-10 måneders ophold i Danmark fra Oktober 2009 til August 2010.

Farvel Bangladesh

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Wednesday, August 14 2013 21:47:34

Jeg har slet ikke fået opdateret om vores afsked i Dhaka. Min erfaring har lært mig, at i rigtig mange tilfælde er der ikke tale om farvel men nærmere et på gensyn.

Der er altid nogle få der har gjort et større indtryk end andre, og de fik unægtelig tårerne frem hos os hver især (okay, det gælder ikke Frida og preteenager, de hylede hele banden...).

Det er egentlig ikke til at sætte ord på, det bliver bare med en masse billeder istedet. Men tre lærerige år er slut i Dhaka, det har været en forrygende rejse.
  • Comments(0)//www.familienheise.dk/#post671

Den politiske udvikling i Bangladesh

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Tuesday, March 05 2013 16:33:31
 

Nogle har måske set i medierne, at bølgerne politisk går højt i Bangladesh for tiden. Ikke bare politisk men og fysisk er der blev gået til den. Dagens dødstal har vist rundet de 20.

Historien er lang og snørklet, men skal forsøge mit bedste for at gøre den forståelig. Husk, dette bygger på min ydmyg forståelse af et ualmindeligt kompleks set-up!

Bangladesh fik uafhængighed fra Pakistan i 1971, hvor Staten Bangladesh blevet dannet (desh betyder i øvrigt land på sproget Bangla). Uafhængigheden kom ikke uden kamp og man anslår at 3 mio mennesker mistede livet dengang. Den politiske scene har siden da været indtaget af to familier, som er overhoved for hvert deres politiske parti. Pt er der kvindelige ledere for begge partier. Awarmi League som pt har regeringsmagten og BNP, som lige nu er i opposition. Hertil har vi partiet Jamaat, som har deres rødder i Islam. Husk Bangaldesh har 90% muslimer, men er ikke underlagt Sharia lovgivning osv, så alt i alt et meget moderat muslimsk land.

Tilbage i 1971 var ledende folk af Jamaat nogle skidte “fyre” som slog ihjel og i det hele taget ikke var klassen sødeste børn. Derfor har den siddende regering anklaget dem for diverse ulovligheder i en International Criminal Trial. For nylig faldt den første dom, livstids fængsel. Til alles overraskelse blev det starten på et oprør, som ingen havde set komme. Med unge bloggere i spidsen blev der dannet en bevægelse, som lavede en fredelig sit-down demonstration inde mit i byen Shahbagh. Og der har folk siddet de sidste mange uger, fredeligt som protest. Man anslår der har været op mod 500.000 mennesker der. Men det interessante er, at deres krav lyder på ikke livstid, men dødsdom. For som alle ved, så er Jamaat i ledtog med BNP. Vinder de det valg, der skal komme i løbet af det næste år, ja så er disse mænd på fri fod hvis BNP vinder (hvilket man formoder, traditionen tro, så skiftes magten ved hvert valg).

Personligt går jeg bestemt ikke ind for dødsstraf, men jeg kan godt se det dilemma man sidder i, hvis folk skal have følelsen af retfærdighed.

Til at kryde situationen, så blev en af bloggerne bag demonstrationen dræbt for et par uger siden, formentlig af tilhængere af Jamaat.

I starten var det folk fra alle lag i samfundet der deltog i Shahbagh. Men nu er det blevet vendt til, at det er regeringspro folk der demonstrerer. Siden starten er endnu en Jamaat leder blevet dømt til døden, og den første sag er blevet anket med krav om dødsdom (at muligheden for at anke ikke var tilstede før Shahbagh fortæller jo at alt er til salg). Og dette er et af argumenterne fra Jamaat, at folk bliver uskyldigt dømt.

Korte af det lange er, at der nu er kampe med Jamaat og BNP tilhængere på den ene side og Awami League støttet af politiet på den anden side. Et af de “våben” der bruges ofte hernede er, at man kan kalde Hartal, dvs forbyde kørsel på vejene af bil, busser osv. I praksis lammer det byen, da folk har umådeligt svært ved at komme på arbejde. Normalt kaldes en hartal fra Dawn to Dusk, dvs fra 06-18. Men i skrivende stund har vi en 48 timers hartal fra søndag morgen til mandag aften kaldt af Jamaat. Hertil en hartal tirsdag kaldt af BNP. Vover folk sig alligevel ud, så er det med livet som indsats i visse områder.

For os betyder det, at børnene f.eks. Ikke kommer i skole, da vi ikke vil have dem ud og køre på vejene. For mine lokale kollegaer betyder det også, at det er svært at komme frem og tilbage på arbejde, da de ofte bor langt væk, og skal igennem områder, hvor der er kampe.

Hvad fremtiden bringer er svært at sige, kan lige nu godt sidde med en følelse af, at det her kun er begyndelsen vi er vidner til.

Nogle af de ting der er sket over weekenden er dybt deprimerende. Således har flere hindu familier fået brændt deres hjem af, af den grund at de ikke er muslimer. Ingen tvivl om, at de moderate muslimer frygter at Jamaat får overtaget og indfører en fundamentalistisk muslimsk stat. Således har en del af den seneste argumentation overfor folk på Shahbagh også været, at de er ateister.

Det skal afslutningsmæssigt siges, at vi som udlændinge ikke er i risiko som sådan. Selvfølgelig hvis vi vælger at bevæge os ned i de områder, hvor der traditionelt er kampe, men det kan man jo bare lade være med!

For Bangladesh som land er det en interessant men også kritisk udvikling vi står overfor.

  • Comments(2)//www.familienheise.dk/#post670

Kunming, hunde :-)

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Tuesday, March 05 2013 16:32:22
Hunde, i alle afskygninger :-)

Noter den lille hvide med røde "futter" på ...... Eller en Adidog cover :-)

  • Comments(0)//www.familienheise.dk/#post669

Rasmus og hans korte hår :-)

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Tuesday, March 05 2013 16:28:35
 

Rasmus opdagede sine ører....Ja, nu har han haft langt hår så længe. Så det var en hel aha oplevelse for ham, da han så sin egen skygge :-)

  • Comments(0)//www.familienheise.dk/#post668

Kunming, billeder

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Tuesday, March 05 2013 16:24:51
 

Egentlig er der ikke vildt meget at se i Kunming, da de kinesiske kejsere har haft en tendens til, at når en ny kom til, ja så rev han alt det ned, som den tidligere havde rejst.... Men nogle stemningsbilleder blev det dog til.

  • Comments(0)//www.familienheise.dk/#post666

Kunming, Stoneforest

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Tuesday, March 05 2013 16:13:20

Vi var en tur ude af Kunming for at se Stone Forest. Det er godt nok en imponerende skabning, som naturen har lavet. Der er rigtig mange trapper som vi travede op og ned af.....

Da vi havde en chaeuffer med som endelig kunne engelsk, det er der ikke mange af dem der kan. Så vi tog chancen og gik på rigtig kinesisk restaurant. Desværre var det ikke den store succes, maden var pokkers dyrt og kun Morten og Frida havde egentlig lyst til at spise det. Men så kunne vi da trods alt sige at vi forsøgte.

Ja, det er en død and!!

Aner ikke hvad der var i krukkerne.....

  • Comments(0)//www.familienheise.dk/#post665

Kunming, Mac D Raid

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Tuesday, March 05 2013 16:03:01
 

Og så var der MacDonald raid. Altså, de sidste mange gange vi har været på MacD så sidder Frida og Rasmus tilbage og siger øv, vi er mere sultne. Så vi har sagt til dem, at nu skal vi lave en test for at se, hvor meget de egentlig kan spise. Vi lagde ud med et meal til hver, og så blev der eller bygget på og på..... Facit blev:

Maya 16 nuggets + chips + sodavand og en is

Frida 14 nuggets + en dobbelt cheeseburger + chips + sodavand + en is + en chokofrappe

Rasmus 30 nuggets + chips + sodavand

Og Morten og jeg, ja vi nøjes med et almindeligt måltid og en is :-)

Selv ungerne kunne til sidst se, at det var pinligt alt det skrald der lå på bordet ..... Men det var nu ret sjovt.

At vi næste dag så havde en syg Rasmus og Frida var syg dagen efter igen, ja det skal man nok ikke sætte i forhold til hinanden.

  • Comments(0)//www.familienheise.dk/#post664

Kunming, It køb

Dhaka 2010-2013Posted by Mette Heise Tuesday, March 05 2013 15:58:07
 

Vi har lige været en forlænget weekend til Kunming, som er en mindre by i Kina (mindre, som i 7 mio indbyggere...). Det er en lille flyvetur på 2 timer, så lige til at overskue.

Oprindelig var tanken, at vi ville over og købe lidt IT Kina skrammel (indrømmer fordomme....). Men, kunne så konstatere at det var der nu ikke meget af (og tro mig, vi har kigget på rigtig meget....). Men, vi tog chancen og gave Frida og Rasmus hver en Samsung telefon, så nu får vi en lind strøm af sms'er :-) Men hvor var det sjovt at stå i butikkerne og se på telefoner, der alle snakkede kinesisk, og Rasmus med tre tryk så var den ovre på engelsk.....

  • Comments(0)//www.familienheise.dk/#post663
Next »